Yinyoga in de hangmat met tennisballen & yogagewichten

Wat:

Tennisballen worden gebruikt tijdens de houdingen als heel diepe massage en fascia release samen met yogagewichtskussens (6-7 kg) in de vorm van een zware kussen gevuld met ‘houtpellets’ dat op je lichaam ligt tijdens de pose.

Fascia is een orgaan dat overal in ons lichaam aanwezig is. Het is een bijzonder bindweefsel – een groot 3-dimensionaal elastisch netwerk van bindweefsel – dat rond de spieren, de botten en de gewrichten ligt. Het is te vergelijken met een “wetsuit” onder de huid, een spinnenweb van bindweefsel doorheen je hele lichaam.

Dit netwerk zit van top tot teen en van de huid tot in het bot. Het verbindt de huid met spieren, botten, pezen, cellen, zenuwen, organen, vaten en vloeistoffen. Het houdt menselijk lichaam bij elkaar en zorgt voor stevigheid, stabiliteit en gelijktijdig ook voor elasticiteit.

Zo bepaalt de fascia mede de doorbloeding, bewegingscoördinatie, bewegingskracht en pijnregulatie. Fascia beweegt continu, past zich voortdurend aan, spant zich op en ontspant zich weer. De rek en drukkrachten die daardoor ontstaan vervormen de cellen en vezels, wat een echt communicatiesyteem doet ontstaan tussen alle weefsels van je lichaam.

De subtiele waarnemingsorganen in ons fascia geven de hersenen informatie door over de toestand van ons lichaam. Daarop spelen de hersenen dan in om het lichaam gezond te houden. In de hersenen beïnvloedt deze informatie ook ons ‘voelen’. Het raakt onze emoties en ook ons denken (ik voel me moe – ik moet me voortslepen – …). Op die manier vormt fascia de verbinding tussen lichaam en psyche.

Fascia release met tennisballen kan de conditie van je facsia verbeteren, verklevingen en verhardingen losmaken. Het kan bijdragen tot diepere spierontspanning, betere doorbloeding, minder pijn, meer rust, ruimte en bewegingsvrijheid en daardoor ook meer kracht in lichaam en geest. De werking kan heel diep gaan en intens voelbaar zijn en kan met hulp van je ademhaling heel diep inwerken en enorm veel in ‘beweging’ zetten. Ook slaat onze fascia energie op en kan deze daarna weer vrijgeven. Het losmaken van langdurige bewegingspatronen kan ook leiden tot een sterke emotionele release.

De gewichtsdekens hebben hun nut al bewezen bij Alzheimer patiënten en kinderen met autisme en ADHD. Onderzoek vertelt ons dat bij het gebruik van deze gewichtsdekens het hormoon oxytocin (ons gelukshormoon) vrijkomt wat kan zorgen voor het afnemen van angsten, het verminderen van fibromyalgiesymptomen en kan bijdragen tot het verlichten van rusteloze zware benen.

Het biedt een gevoel van veiligheid, warmte, druk waardoor het lichaam diep kan ontspannen en loslaten. Het creëert een sfeer van geknuffeld worden, een paar sterke warme armen om je heen. Het vermindert niet alleen angst, het geeft ook een betere gevoel van geaard zijn en het helpt het lichaam naar een natuurlijke staat van zen en rust waarbij het ons parasympatisch zenuwstelsel (rempedaal) stimuleert.

Een ontspannen lichaam en geest zorgt ervoor dat je (terug) beter kan slapen wat in onze ratrace maatschappij vaak één van de grootste problemen is. Ons te drukke agenda’s en levens met te veel prikkels, verantwoordelijkheden, verplichtingen, maatschappelijk te hoge latten… De over en weer springende aapjes in ons hoofd zorgen voor een slechte slaapkwaliteit. Door te weinig of een te ondiepe slaap kan ons lichaam niet voldoende recuperen waardoor we in een visieuze cirkel van klachten en kwaaltjes terecht komen.

Deze yogagewichten gebruiken tijdens de yinyogahoudingen heeft eenzelfde effect als de gewichtsdekens waardoor je beter kan loslaten, ontspannen en in contact komen met de houding en je eigen lichaam, het brengt meer besef naar de plaatsen van spanning in je lichaam waar je fysieke of emotionele blokkades hebt opgebouwd of zaken blijft vasthouden.

Door het yogagewichtskussen wordt je als het ware zachtjes in de pose ‘geduwd’ waardoor je zelf minder moet doen en je gemakkeijker in de pose kan blijven en heel diep kan en mag loslaten onder de druk, warmte en massage van het gewichtskussen.

Je kan een massagegevoel hebben van het kussen dat op verschillende plaatsen op je lichaam ligt, je aandacht wordt naar die plaatsen getrokken waardoor je veel sneller ‘uit je hoofd’ en ‘in je lichaam’ komt.

Prijs:

€40 per sessie

Data:

  • nieuwe data in 2025

–> tijdens alle yinyogalessen in de hangmat worden ook yogagewichten en tennisballen gebruikt 🤩

Plaatsen zijn beperkt dus schrijf je snel! Sessies gaan door vanaf 5 deelnemers.

Wist je dat fascia het meest pijngevoelige weefsel in het menselijk lichaam? En wist je dat er de afgelopen jaren veel onderzoek is gedaan naar Fascia? Het werd lang beschouwd als nutteloos weefsel zonder specifieke functie. Onlangs erkend wetenschappelijk onderzoek wijst echter op de cruciale rol van fascia in het optimaal functioneren van ons lichaam.

Wist je dat gewichtsdekens reeds jaren lang worden gebruikt in oa. ziekenhuizen? Wetenschappelijk medisch onderzoek heeft aangetoond dat een dergelijk zwaar gewicht op je lichaam plaatsen – gedurende langere tijd – slaapproblemen verbetert en ook angst en depressies vermindert. Je kan de gewichtskussens vergelijken met de werking van de gewichtsdekens.

Inschrijven

Schrijf je liever in via e-mail?  Of heb je een vraag in verband met deze lessen?  Stuur in dat geval gewoon een mailtje naar:

Uiteraard kan je me voor vragen of meer informatie ook steeds bellen: