Over Valavie

Geschiedenis

Hangmat Yoga kreeg zijn naam toen Valerie Vanthournout in 2007 ontdekte dat je heerlijk yoga kan doen in een kleurrijke hangmat van parachutestof. Ze was op slag verliefd!

 

Wat zij ‘hangmat yoga’ doopte is ook gekend als anti-gravity yoga, aerial yoga, inversion therapy, yoga trapeze, yoga swing, fly yoga, … 

Dankzij een leuke foutieve uitspraak van haar voornaam ‘Valerie’ door een schattige 4-jarige kwam Valavie tot stand. Letterlijk “va la vie” of ga het leven.

Sinds 2007 introduceerde Valerie hangmatyoga in België (en Nederland) en richtte ze The Yogafactory op. 

In 2016 verhuisde Valerie naar Zwitserland en liet ze haar ‘kindje The Yogafactory’ in veilige handen bij Mieke Vercruysse. Sindsdien is Mieke de drijvende kracht achter dit mooie verhaal en bouwt ze dit vol passie, enthousiasme en met veel liefde verder uit, samen met getalenteerde (gast)docenten.

In ‘The Yogafactory’ organiseren we yogalessen in de hangmat voor volwassenen en kids. Actieve lessen, rustige lessen, avondlessen, overdaglessen, losse workshops en hippe evenementen, volledige lessenreeksen, themareeksen, … Voor elk wat wils, jong en oud! Naast hangmatyoga kan je in de studio ook terecht voor yoga op de mat en bodywork-outs.

 

Hangmatyoga

“Stretch your mind upside down”

De hangmat is gemaakt van parachutestof en hangt als een soort schommel omhoog en heeft daarnaast 3 hand- en voetsteunen op verschillende hoogtes. De hangmat, je lichaam en de zwaartekracht, meer heb je niet nodig.

Het unieke element aan de hangmat is de inversietherapie – ondersteboven. Dit is een natuurlijke therapiemethode om gebruik te maken van de zwaartekracht en je lichaamsgewicht. Met de helende werking van omgekeerde houdingen kunnen we heel gemakkelijk aan de slag in de hangmat.

Haal letterlijk de druk van je schouders en ontdek de wereld ‘upside down’

 

“Zwevend door de ruimte”

Het is een ongelofelijke verrijking voor iedereen die graag beweegt! Door de hangmat kan je in alle richtingen in de ruimte werken: horizontaal, verticaal, laag bij de grond, hoger in de lucht, met twee of alleen… én helemaal ondersteboven.

Je nieuwe partner de hangmat neemt de druk van de grond weg waardoor de oefeningen op een veilige en gewrichtsvriendelijke manier kunnen gedaan worden. Je versterkt en stretcht je spieren op een spontane manier. Je kan spanningen wegnemen in de gewrichten en krijgt meer bewegingsvrijheid, nieuwe energie en vitaliteit door de doorstroming en bloedcirculatie die op gang wordt gebracht.

Het gevoel van ruimte in je lijf geeft je vleugels. Je gaat ontspannen, met nieuwe kracht en energie terug naar huis!

 “Natural High”

 Ontdek hoe je lichaam aanvoelt als je echt ontspannen bent. Dat heerlijke gevoel van genoeg energie hebben, van je goed voelen in je lijf, de rust in je hoofd … Hangmatyoga kan jou dat gevoel geven, een bruisend tintelend lichaam met de juiste doorstroming, een ontspannen brein, een uitgerekte rug, endorfines komen vrij, je focus verhoogt, je voelt ruimte & vrijheid, …

 Gedragen door het doek word je lichter, ben je in staat om letterlijk en figuurlijk te zweven. Het spelen met de zwaartekracht doet de energie terug stromen.

 Aan het eind van de les ervaar je ultieme ontspanning, wegzinkend en schommelend in je eigen hangmat kom je helemaal tot rust.

 

 

“Goed ondersteund”

Tijdens het spelen met de zwaartekracht, bouw je met plezier aan kracht, souplesse, vertrouwen en balans en krijg je de ‘massages’ van het doek er gratis bij. De hangmat is hierbij een ideale ondersteuning voor het lichaam.

 Bij bepaalde oefeningen neemt het de volledige belasting van de ruggengraat weg en haalt spanning uit nek en schouders. Je kan bovendien meer dan je denkt want sommige yogahoudingen kan je goed uitvoeren, ondersteund in en door de hangmat terwijl je deze misschien niet haalt op de grond.

 Vijf minuten ondersteboven in de hangmat hangen zou gelijk staan aan 3 uur slapen! Je kan starten met rugpijn en eindigen met een zalige ontspannen rug. Daarom net is hangmatyoga zo toegankelijk voor iedereen!

 

 

“Voordelen”

 Je bouwt zowel aan innerlijke kracht (mentaal), als aan spierkracht (fysiek). Het is de ideale manier om tot een diepe ontspanning te komen en het is een fantastisch leuke manier om met je lichaam te werken en je humeur en energiepeil op te krikken!

Fysiek doordat de hangmat je alle spieren doet gebruiken om in de houding te blijven enerzijds en anderzijds kan je door de hangmat nog meer spieren en weefsels loslaten waardoor de pose diep kan inwerken en spanningen en pijn kan wegnemen, ook je flexibiliteit verbetert hierdoor.

Mentaal door je focus en wilskracht om in de houding te blijven of om in de houding te kunnen ontspannen waardoor je geen tijd meer om je zorgen te maken over alledaagse problemen. Je neemt er even afstand van door je gedachten te verzetten en thuis te komen in je eigen lijf.

Naast kracht en flexibiliteit helpt hangmatyoga ook om je evenwicht te verbeteren én bovendien zorgt de hangmat voor lengte (tractie) en extra ruimte in je hele lichaam.

Hangmatyoga = druk op de “Resetknop”!

,,De hangmat kan bij stress en pijn die zich vastzet in de rug (en ook andere gewrichten) een therapeutische werking hebben. Ondersteboven hangend doet de zwaartekracht het werk, de druk in de wervelkolom vermindert, decompressie van de rug en omliggende weefsels en spieren die weer kunnen ontspannen en de wervelkolom kan opnieuw uitlijnen. Een feestje voor je ruggengraat!

Ook heel gezond voor verse bloedtoevoer naar de hersenen wat oa. hoofdpijn kan verlichten. Je verbetert je bloedcirulatie en je cario-vasculair systeem.

Anti-aging en anti-rimpel effect vanwege ‘het omkeren’ van je huid en de effecten op je lichaam door de tegengestelde zwaartekracht.

Het stimuleert een goed spijsvertering door een massage van de buikorganen als je ondersteboven gaat waardoor ook afvalstoffen worden beter afgevoerd. Gezondere spijsverterings- en lymfesysteem!

De lijst van voordelen is dus lang: stressvermindering, vermindering rugklachten, verlagen van spanning en pijn in je lichaam, rustgevend effect op lichaam en geest…

 

“Belangrijk om te weten”

Hangmatyoga kan een uitdaging zijn maar het kan je je angsten helpen overwinnen. Je kan je grenzen leren verleggen en je zelfvertrouwen opbouwen. Geef je over aan de ervaring, wees trots op jezelf!

Leer de hangmat kennen en vertrouwen, geef jezelf tijd daarvoor, soms zijn enkele sessies nodig om te wennen. Dat is heel normaal!

De hangmat kan vaak ook een diepe weefsel massage geven wat in begin opnieuw wat wennen is maar het is heel gezond voor je lichaam, weefsels en organen!

Vertrouw de sterkte van de hangmat en het ophangingssysteem: alles is professioneel en veilig bevestigd.

Breng de lesgeefster steeds op de hoogte van fysieke/pathologische zaken oa. operaties, zwangerschap, letsel, …

Luister altijd goed naar je eigen lichaam en maak er geen wedstrijd van!

Draag comfortabele, gemakkelijk zittende kledij. Geen korte broeken en steeds mouwen om je huid te beschermen tegen de overdreven wrijvingen met de hangmat en ook om hygiënische redenen.

Geniet, ervaar en wees van harte welkom :-))